בית דין רבני לעומת בית משפט אזרחי

בישראל קיימות שתי ערכאות משפטיות מקבילות בענייני גירושין, בית הדין הרבני (כאשר הצדדים הינם יהודים) ובית המשפט לענייני משפחה.

בכל אחת מהערכאות אפשר לדון בענייני מזונות, רכוש ומשמורת הילדים.

יש חשיבות לבחירת הערכאה המתאימה ואין קביעה חד משמעית איזו ערכאה עדיפה ולמי. עורך דין מקצועי ומנוסה ידע לבחון כל תיק לגופו ולהפנות את הלקוח לערכאה המתאימה.

בית דין רבני לעומת בית משפט אזרחי

בישראל קיימות שתי ערכאות משפטיות מקבילות בענייני גירושין, בית הדין הרבני (כאשר הצדדים הינם יהודים) ובית המשפט לענייני משפחה. בכל אחת מהערכאות אפשר לדון בענייני מזונות, רכוש ומשמורת הילדים. יש חשיבות לבחירת הערכאה המתאימה ואין קביעה חד משמעית איזו ערכאה עדיפה ולמי. עורך דין מקצועי ומנוסה ידע לבחון כל תיק לגופו ולהפנות את הלקוח לערכאה המתאימה.

בית דין רבני או בית המשפט, מה ההבדלים?

החוק במדינת ישראל חילק את הסמכויות לדון בענייני המשפחה לשתי ערכאות מקבילות, בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני (כאשר הצדדים הינם יהודים). אך יש נושאים שהם ייחודיים לאחת הערכאות בלבד. נושא הגירושין והכתובה, למשל, נידון רק בבית הדין הרבני.

נושאים כמו רכוש, משמורת והסדרי ראייה הינם נדונים בבית משפט או בבית הדין הרבני וזאת על פי הכלל של “מירוץ הסמכויות”. 

אף על פי ששתי הערכאות כפופות לחוק הישראלי קיימים הבדלים מסוימים בשל תפיסה שונה לגבי מערכת הנישואין וקשרי האישות בין בני הזוג.

בבתי הדין הרבניים נוטים הדיינים לפסוק לרוב לפי ההלכה הדתית ופועלים בדרך שמרנית יותר המבוססת על דין תורה, בבתי המשפט בוחנים השופטים כל סוגיה על בסיס חילוני וליברלי יותר, כפוף למשפט הישראלי.

בענייני רכוש בית המשפט לענייני משפחה פוסק על פי החוק האזרחי בבית הדין הרבני פוסק אף הוא על פי הדין האזרחי אך במקרים מסוימים הוא רשאי לפסוק אף על פי הדין הדתי. בחוק האזרחי יש שוויון בין בני הזוג ולפי החוק הדתי לכל אחד מבני הזוג יש זכויות וחובות שונים. גם סדרי הדין והראיות שונים מערכאה לערכאה.

החוק קובע כי שתי הערכאות אינן יכולות לדון באותו זמן באותו נושא, ולכן הערכאה הראשונה שאליה תוגש התביעה היא זו שתהיה בעלת הסמכות לדון בנושא. מטבע הדברים כל צד ממהר לפתוח תיק בערכאה הנוחה לו. פעולה זו נקראת מרוץ סמכויות.

יש נטייה לחשוב כי לגבר עדיף להתדיין בבית הדין הרבני ולאישה עדיף בית המשפט, אך קביעה זו מוטעית.

אין החלטה גורפת וכל מקרה יש לבחון לגופו. עורך דין מנוסה יבדוק את כל הנסיבות והעובדות, יצפה את השתלשלות העניינים, יברר עם הלקוח מהן המטרות העיקריות שהוא מעוניין להשיג, מה חשוב לו יותר ועל אילו דברים הוא מוכן לוותר, ורק אז יוכל להמליץ לאיזו ערכאה כדאי לפנות.

קבלת ייעוץ על ידי עורך דין המתמחה בתחום דיני המשפחה היא קריטית. כדי לפתוח את תיק הגירושין בערכאה הנכונה ובדרך הנכונה, יש לפנות מיד אל עורך הדין. משרד  עוה”ד ונוטריון זיסמן צחי צבר ניסיון רב בתחום המשפחה, הוא ידע לייעץ לכם ולהשיג עבורכם את התוצאה הטובה ביותר.

 צרו קשר, עו”ד זיסמן צחי וצוות המשרד ממתינים לכם, ויכולים  לעזור לסיים את הנישואים בדרך היעילה והחכמה ביותר.

פנו אלינו

נשמח להעניק סיוע ומענה מקצועי, אישי ויעיל ללקוחותינו. השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!


    תגובות מבוטלות.