גישור – הדרך המהירה, היעילה והזולה לפתרון סכסוכים
גישור הוא הליך אלטרנטיבי לפתרון סכסוכים מחוץ כותלי בית המשפט.
זהו הליך שבו גורם ניטראלי מסייע לצדדים להגיע להסכם בנושא שבו לשני הצדדים יש אינטרס משותף, אך גם חילוקי דעות.
הליך הגישור מבוסס על הרצון ועל ההסכמה של הצדדים ועל יכולתם להגיע לעמק השווה ללא התדיינות ארוכה, מסורבלת וממושכת בין כותלי בית המשפט או כל ערכאה שיפוטית אחרת.
גישור
גישור – כיצד מתנהל ההליך
הליך הגישור מנוהל על ידי גורם שלישי אובייקטיבי, גורם שהוא מגשר מוסמך. במהלך הגישור מבררים הצדדים, בהנחיית המגשר, את הנושאים שבמחלוקת, מזהים את האינטרסים של כל צד ומעלים אפשרויות שונות לפתרון הסכסוך מתוך מתן מענה, עד כמה שאפשר, לרצון של כל צד.
למגשר אין סמכות להכריע בסכסוך, הוא אינו שופט ואינו קובע החלטות שיפוטיות. ההחלטה על אופן הפתרון של הסכסוך נתונה רק בידי הצדדים המתדיינים.
הליך הגישור הוא הליך חסוי, אף אחת מהעובדות או מהטענות המועלות במסגרת ההליך לא תדלוף החוצה ויותר מכך, אם יחליטו הצדדים לחזור לבית המשפט, אף אחת מהטענות או מהעובדות לא תוכל לשמש את אחד הצדדים בבית המשפט. בדרך זו יוכלו המתדיינים להרגיש פתוחים וכנים בלי לחשוש שמא ההצעה שלהם או עצם הרצון לפשרה יעמוד להם לרועץ בבית המשפט.
הליך הגישור אינו הליך סופי. כל אחד מהצדדים יכול לוותר על הניסיון להגיע להסכמה מחוץ לכותלי בית המשפט ולפנות להמשך הדיונים בבית המשפט או בבית הדין.
להליך הגישור יש יתרונות רבים. בעזרתו אפשר להגיע לפתרון הסכסוך בדרך מהירה ומתוך חיסכון משמעותי בעלויות. בעוד שבבית המשפט הדרך של ניהול המשפט קבועה מראש בהתאם לכללים הנהוגים, בהליך הגישור המשתתפים בגישור הם הקובעים את סדר ההליך המועדף עליהם, את ההתנהלות שלו ואת קצב ההתקדמות.
גישור משפחה – לנהל כל סכסוך מתוך כבוד הדדי והסכמה
גישור משפחתי מתאים לכל אחד שנקלע לסכסוך ולמשבר עם אחד מבני המשפחה. הגישור יכול להתנהל בין הורים לילדים, בין אחים, בין בני זוג הידועים בציבור, בין בני זוג לקראת נישואין ובין בני זוג הבוחרים להתגרש. משפחה לא בוחרים ואי אפשר להחליף, ולכן ברוב הסכסוכים חשוב לשמור על התא המשפחתי ולפתור את המחלוקות בצורה מכובדת ויפה.
הליך גישור המתקיים לפני הנישואין או במהלך החיים הזוגיים, מאפשר לבני הזוג לתאם ציפיות ולהגיע להסכמות משמעותיות על אופי חיי הזוגיות כמו למשל אורח החיים בבית, דתי או חילוני, מקום המגורים, חינוך הילדים ועוד. הליך זה מתאים לזוגות אשר אינם רוצים לפרק את קשר הנישואין, אך יש להם מחלוקות שבהן הם מתקשים להגיע להסכמה. ההליך יקנה לבני הזוג פתרונות וכלים שיאפשרו להם להתמודד בהצלחה עם קונפליקטים העלולים לצוץ בעתיד.
כאשר בני הזוג מעוניינים להיפרד, מטרת הליך הגישור היא להביא להסכמות בין בני הזוג וליישוב הסכסוך מתוך מטרה לנסות ולמזער עד למינימום את הנזקים היכולים להיגרם למשפחה בעקבות הפירוד. הליך הגישור מפגיש בין הצדדים ומניע לדיאלוג ולהבנה הדדית מתוך הכרה באינטרסים המנוגדים. זהו הליך המכיל את כל הבעיות העכשוויות ואת הבעיות הצפויות בעתיד, רואה לנגד עיניו את טובת הילדים ופועל בדרך של הבנה, פשרה ומחויבות של מינימום פגיעה באחד מבני הזוג או באחד הילדים.
גישור בתחום המשפחה הוא הליך הגישור המורכב ביותר. הוא מתקיים בתקופה שבה כל אחד מהצדדים המתדיינים נמצא בסערת רגשות עמוקה וככל שמעורבים בסכסוך יותר אנשים, וגם ילדים, המשבר גדול יותר והרצון לפתור אותו בדרך של הסכמה וכבוד מקבל משמעות גדלה יותר.
המטרה הסופית של הגישור בין בני הזוג המעוניינים להיפרד היא להביא את בני הזוג לעריכת הסכם גירושין שישקף את הרצון של שני הצדדים, ישמור על האמון ההדדי בניהם ויאפשר להם לשמור על מערכת יחסים מתמשכת גם בעתיד.
על החוק להסדר התדיינות בסכסוכי משפחה
החוק להסדר הדיינות בסכסוכי משפחה, התשע”ה, 2014, מחייב בני משפחה המסוכסכים בניהם, ובמיוחד בני זוג העומדים להתגרש, לנסות וליישב את סכסוך בדרך אחרת ולא בפני ערכאה שיפוטית כמו בית משפט, בית הדין הדתי, אלא באמצעות של גישור כפוי.
הרציונל העומד מאחורי החוק טוען כי לסכסוכים בין בני המשפחה קדם סכסוך אישי ורגשי אשר משפיע על התהליך המשפטי. מאחר ועל הצדדים המתדיינים להמשיך ולשמור על מערכת קשרים בניהם גם לאחר שיסתיים ההליך המשפטי חשוב לנהל את הסכסוך בדרך רגועה מתוך כבוד הדדי ושמירה על האינטרסים של כל צד.
על פי החוק כל מי שירצה להגיש תביעה בנושא סכסוך במשפחה יצטרך להגיש קודם בקשה ליישוב הסכסוך. לאחר הגשת הבקשה יופנו הצדדים ליחידת הסיוע של בית המשפט או של בית הדין הדתי.
יחידת הסיוע תזמין את הצדדים לעד ארבע פגישות. במהלך הפגישות הם יקבלו מידע על הליך הגישור ועל ההליכים המשפטיים הצפויים במקרים שבהם הגישור לא יסתיים בהסכם.
אנשי המקצוע יעשו הכול כדי לאפשר לצדדים להגיע להסדר שיכלול את כל הסוגיות, גירושין, משמורת, מזונות, חלוקת רכוש ועוד, בהסכמה.
במהלך תקופת הגישור לא יוכלו הצדדים להגיש תביעות זה נגד זה להוציא בקשת לסעד זמני לשמירת המצב הקיים או לבקשת סעד דחוף.
עורכי הדין לא יורשו להיות נוכחים בפגישה הראשונה, אך מהפגישה השניה הם רשאים ללוות את לקוחותיהם ולסייע להם להגיע להסכמות מתוך שקלול של היתרונות והחסרונות בכל סעיף של פשרה.
לאחר פגישות הגישור יודיעו הצדדים אם ברצונם להמשיך את הליך הגישור וליישב את הסכסוך באמצעותו או לוותר ולפנות לערכאה משפטית.
לסיכום, בחירת מגשר מקצועי ובעל ניסיון בתחום המשפחה היא אחד האלמנטים החשובים והמהותיים המשפיעים על הליך הגישור. עו”ד צחי זיסמן צבר ניסיון וכלים רבים המאפשרים לו להגיע להליך גישור ממוקד וענייני ובסופו של יום להביא תוצאות משמעותיות בתוך זמן קצר.
צרו קשר והבטיחו לעצמכם איכות חיים טובה גם במצבים של סכסוכים מתמשכים וכואבים.